Lampunjalka DIY 🤍

Talvi, unelmoinnin ja haaveilun aikaa mökkiläiselle 🤍 Selailin talvella paljon kuvia Pinterestistä, haaveilin lukulampusta ja uudesta ruokatilan kattovalaisimesta. Haaveilin myös mökin maalauksesta ja saunamökin remontista, uusi pihavarasto ja laiturikin olisi kiva....

Talven myrskyissä yksi rantakoivumme oksista katkesi. Harmittelin sitä, sillä koivurivi suojaa mökkipihaamme kivasti ja peittää näkyvyyttä mereltä päin. Rivi tavallaan kätkee meidät omaan kuplaan ja omaan rauhaan. Nyt rivissä oli aukko.

Olin jo kärräämässä oksaa nuotiokasaan, kunnes tulin toisiin aatoksiin. Tekisin oksasta itselleni jalkalampun.


Sahasin oksasta ensin kaikki risut ja pikkuiset sivuoksat pois. Sen jälkeen kuorin sen ja totesin sen olevan todella märkä. En kuitenkaan kantanut sitä nuotioon, vaan kannoin sen mökkiin sisälle. Kuivukoon siinä.

Ja kyllähän se kuivui. Ensin kuukauden ja sitten toisen. Kevät kerkesi tulla ja oksa oli ainoastaan pintakuiva. Yhtenä aurinkoisena päivänä kannoin sen takaisin ulos ja käsittelin pintaa puhalluslampulla. Sain pintaan kivan värisävyn ilman sen kummempaa vaivaa.

Kannoin oksan takaisin sisälle ja rupesin pohtimaan sille alustaa. Kaikki metalliset ja betoniset vaihtoehdot hylkäsin heti, halusin jalasta mahdollisimman luonnonläheisen. Niinpä päädyin sahauttamaan kaadetun puun kannosta itselleni "viipaleen". Sain nopeasti huomata, että sekin oli keskeltä tosi märkä. Voidaan puhua jopa mädästä.


Se oli kuitenkin muodoltaan juuri täydellinen, joten kuorin sen ja koversin mädät keskeltä pois. Koverrukseen tarvittiin ainostaan puukkoa ja viilaa, märkä puu irtosi hyvin ja  nopeasti minulla oli keskeltä ontto kannon pala käsissäni ja tohoteltu oksa mökin nurkassa. Jätin ne jälleen kuivumaan ja rukoilin hiljaa mielessäni, että puut eivät ole ihan täynnä ötököitä.... Taisin jopa googlettaa, että syövätkö puissa asuvat öttiäiset hirsimökkiä.

Kuukausi myöhemmin uskalsin ottaa kannon palan käsittelyyn. Maalasin sen Tikkurilan Valtti colorilla, sävy sopivasti nimeltään "Kanto". Sitä sattui olemaan puolikas purkki valmiina kaapissa, joten hyödynsin jämiä pois. Kaksi käsittelykertaa riitti ja sävy oli mieleinen.

Jätin osaset jälleen kuivumaan ja viimein tuli se päivä, kun sain yhdistää oksan ja kannon yhteen. Yhdistämistä varten tarvittiin vanerinpala, joka leikattiin kannon muotojen mukaan. Oksa pultattiin tukevasti pohjasta kiinni isoilla ja tukevilla ruuveilla, sillä kokonaisuus painaa yllättävän paljon. Ruuvaamisessa saikin olla tarkkana, jotta ruuvien kannat eivät horjuttaneet koko hässäkän tasapainoa.

Ja whoa, kuukausien "työ" oli vihdoin kasassa! Tässä kohti iski ensimmäinen epätoivo, millä ihmeellä peitän oksan ja kannon liittymäkohdassa olevan tyhjän tilan? Mätää puuta oli niin paljon, että aukko kannon keskellä oli vähintäänkin isohko.


Päätin pohtia aukkoa myöhemmin ja askartelin katkenneesta oksasta kaksi kiekkoa. Niistä tuli alustat kukkaruukuille. Kaapissa on lojunut tekoköynnöstä ja tyhjiä kukkaruukkuja, nyt sain niitäkin vihdoin käyttöön. En välitä tekokasveista lainkaan, mutta mökille ei oikeita kasveja kannata tuoda kuolemaan. Täällä tekokasvit tuovat sisustukseen edes hiukan väriä.

Mutta se aukko..... Pyörittelin käsissäni mökin edellisen omistajan aarretta, suurta pahkaa. Saisiko siitä jotakin väsättyä? Vai laittaisinko kuitenkin köyttä?

Päätin kokeilla pahkaa ensin ja kuviosahalla pahkasta muotoiltiin toisiinsa ja aukkoon istuvat palat. Sovittelin paloja yhteen ja totesin, että just hyvä. Kiinnitys tapahtui muutamalla pienellä ruuvilla ja Sikaflexillä.


Pahkan iästä ei ole mitään tietoa, mutta se oli ainoa heti kuiva puumateriaali tässä projektissa. Somistelin vielä ruukut, köynnökset ja valot paikalleen. 

Olen tyytyväinen 🤍 Hintaa tälle tuli tasan 0€, sillä kaikki tarvikkeet löytyi varastosta. Lukuvaloa ei ole vielä tarvinnut, sillä alkavan kesän illat ovat olleet jo valoisia. Mutta tuohon olkkarin nurkkaan tekele istuu kyllä hyvin! Saas nähdä, kuinka paljon saan valon alla loppujen lopuksi lukea. Sohva kun on aika pitkälti meidän koiran valtakunta 🤍


P.s ylin taso on vielä tyhjä. Ideoita, mitä sinne voisi laittaa? 

Kommentit

Suositut tekstit