DIY sohvapöytä Unholaan 🤍


Hävitin viime kesänä mökiltä Ikealaisen sohvapöydän. Se oli valkoinen ja ihan nätti lasikantinen, mutta jotenkin liian iso ja raskas mökin olkkariin. Silmäilin koko loppukesän uutta pöytää, mutta mieluisaa ei tullut vastaan. Talven tullen pöytäprojekti jäi ja olohuoneeni talvehti ilman pöytää. 

Projekti otti taas tulta alleen, kun piipahdin ystäväni luona pari viikkoa sitten. Hänellä oli aivan ihana sohvapöytä! Se oli Jyskistä ja hintaa 199e. Siinä se vihdoin oli, pöytä mitä olin etsinyt! Hetken jo kuvittelin ja selvästi näinkin sen meidän mökki-olkkariin, kunnes minun tuurini iski vasten unelmia: varastosaldot joka puolella pelkkää tyhjää. Loppuunmyyty niin Suomessa kuin Virossakin. 

Turhautuneena päätin sitten, että kokeilen rakentaa pöydän itse. Mökin alla on rakennusvaiheesta jäänyttä puutavaraa vaikka kuinka paljon, maalia ja mutteriakin löytyy moneen eri projektiin. Pinterestistä hain vähän ideoita ja "Herringbone" valikoitui lopulta tyyliksi. Jyskin ihana lankkupöytä vaihtui kalanruotomalliin, mutta alkuperäiset teemat säilyivät (puu, luonto, skandinaavisuus, selkeys ja keveys).

Kaivelin ensin mökin alta paneelit. Samalla tuli siivottua huonokuntoiset puutavarat takkapuiksi. Paneeleista tulisi pöytäkansi, niiden alle löysin kehikoksi ehjää rimaa. Rätin ja tinnerin avulla lähti linnunkakka, sammal ja muu törky.


Putsauksen jälkeen paneeli pätkittiin pöytäsirkkelin avulla lyhyemmäksi ja kuviosahalla sain pontit ajettua kivasti pois. Hiomakoneella tasasin ponttiensahaukset siistimmäksi. Pohdiskelin pöydän kokoa hieman ja rakensin kehikon. Olohuone ei ole kovin suuri, joten pöytä on oltava kooltaan maltillinen.


Kun hiottuja paneeleita oli isompi kasa, alkoi sommittelu. Tämä oli pöydän rakentelussa kivoin vaihe, mutta samalla työläin. Asettelin paneeleita värien ja kuvioiden mukaan, jotta lopputulos olisi harmoninen. 


Naulapyssyllä sain paneelit paikoilleen ja kuviosahalla leikkasin yli tulevat päädyt pois. Kehikosta oli helppo ottaa leikkaamiseen mallia. Sahaus ja naulaus liikutteli paneeleita hieman irti toisistaan, naputtelin ne varovasti vasaralla tiiviimmäksi ja lopuksi vielä hioin reunat tasaan. Käsittelin pinnan kahteen kertaan kirkkaalla kalustelakalla, jonka hieroin puun pintaan sienellä.

Jalkojen suunnittelu oli vaikein vaihe. Alkuun ajattelin, että teen pöydälle tummat koristelistat ja tummat jalat. Pyörittelin ajatusta ja selasin kuvia, pohdin ja mietin.... Tuleeko tummasta kuitenkin liian raskas? Lopulta valinnan ratkaisi kaapista löytyneet maalin jämät ja päädyin ehkä erikoiseenkin ratkaisuun: yritän tehdä pöydälle koristelistat, jotka päällystän Tikkurilan Tunto "Hieno" lla. Valmiste on tarkoitettu pääsääntöisesti kattoon ja seinään, mutta listaa löytyi mökin alta niin paljon, että saatoin huoletta kokeilla!


Levitin struktuuripinnoitetta aika reippaan kerroksen listojen pintaan ja vetelin rouheaa kuviota niinkin hienolla työkalulla, kuin pienellä kepillä. Jännityksellä ja mielenkiinnolla jätin ne kuivumaan.


Listojen kuivuessa oli aika kiinnittää huomiota taas jalkoihin. Kehikot muotutui 2:2:sesta ja ruuvien reiät piilotin sahanpurun ja Erikeeperin sekoituksella. 


Jalat lakkasin kahdesti samalla lakalla, kuin pinnankin. Lakkapinnan kuivuessa maalasin reunalistat ruskeaksi. 

Reunalistat paikalleen ja viimeiset pölyt vielä veks, DIY sohvapöytä valmis! Pari päivää sen tekemiseen lopulta meni. Ruskeat reunalistat muistuttavat vähän suklaakakkua, mutta menköön tuollaisenaan nyt. Katsotaan ajan saatossa, väkerränkö uudet reunalistat ja ihan vain sileästä listasta.

Aktivointikeskus Puustista (Uusikaupunki) löytyi Riihimäen lasin Scala-purkki ilman korkkia. Hintaa sillä oli viisi euroa, joten ostopäätös oli minulle helppo :) Puusti on kyllä mieletön aarreaitta, tyhjin käsin en ole tainnut poistua sieltä vielä kertaakaan. Jos kaipailee kokoelmiinsa kotimaista lasitavaraa, niin täällä kannattaa piipahtaa! 


Puinen ristinolla-peli on Perfect Homen valikoimista. Scala-purkkiin laitoin Pohjois-Karjalasta tuodut "kuukivet" ja ympäri maapalloa kerätyt simpukat. 

Mökin alle jäi vielä reippaasti puutavaraa, päässä hurisee uusia ideoita. Katsotaan, mitä sitä seuraavaksi loihtisi! Näin jälkikäteen ajateltuna pöytäkannesta olisi voinut tehdä hiukan tiiviimmän. Nuo rakoset kun saattavat tuosta vielä laajentua puun kuivuessa. Noh, ensi kerralla viisaampi!


Kommentit

Suositut tekstit