Mökin maalaus, osa 1

Jo mökkiä etsiessä ja ostaessa katselin mustia hirsimökkejä. Ne olivat omaan silmään niin ajattomia ja ylväitä, tykkäsin jostain kumman syystä mustasta sävystä todella paljon! Viime vuosina olen reissannut useampaan otteeseen sekä Norjassa että Ruotsissa, ja siellä näitä mustia hirsi-unelmia on runsaasti. Ehkä olen mieltänyt sävyn skandinaavisenakin ja saaristoon tämä sopii mielestäni, kuin nenä päähän.


Unholan oli tummansininen ja ihan nätti sellaisenaankin. Nyt tuli kuitenkin aika tehdä huoltomaalaus ja värisävy oli alusta asti selvä, mieltymys mustaan oli säilynyt ennallaan. Hain varmistusta Pinterestistä, selasin satoja kuvia läpi ja totesin, ettei musta väri tee Unholasta "järkälettä" tai liian massiivista.

Halusin siihen kuitenkin jonkun twistin, mustan rinnalle jokin muu sävy. Pyöriteltyäni ja pohdittuani päätin, että rappuset, terassi, ovet sekä käsikaiteet tulevat ruskeiksi. Sävy tulee olemaan lähelle konjakkia.


Tuumasta toimeen siis! Maalausprojekti aloitettiin katon pesulla. Sooda oli irrottanut kivasti sammalta ja viimeistely tapahtui painepesurilla. Kun katto oli puhdas, seinille levitettiin Virtasen homeentappajaa. Seuraavana päivänä seinät pestiin ja putsattiin, vanha maali lähti paikoittain ihan reippaasti hilseillen irti. Yllä olevassa kuvassa hyvin näkyy, kuinka haalistunut tummansininen jo olikin. Mutta jotenkin siihen silmä oli tottunut, nyt sen haalistuman vasta tajuaa jälkikäteen.


Pesuhommien jälkeen päästiin vihdoin maalauspuuhiin! Ja aikamoinen urakka se olikin, lähinnä korkeuden takia. Onneksi rinnallani kulkee ihmisiä, jotka olivat tätä touhua toteuttamassa 🤍 Ketterästi nuo kiipesivät korkeuksiin ja tekivät siistiä jälkeä, samalla kun minä maalasin maasta käsin.


Maaliksi valikoitui Virtasen 4 öljyn maali ja se oli todella kivaa käsiteltävää! Koostumus siinä on aika hyytelömäinen eikä se valu niin paljon, kuin muut käyttämäni maalit. Lisäksi se oli myös todella riittoisaa ja peittävää. Ensimmäinen maalauskerta toi jo todella hyvän lopputuloksen, mutta kahteen kertaan olimme varautuneet maalaamaan ja niin me lopulta maalasimme.


Räystäät ja niiden aluset maalattiin mustaksi, samoin ikkunapielet ja -ristikot.


Lasten kanssa maalaaminen oli paikoitellen haastavaa ja mustia maalitahroja löytyi lopulta sisältäkin. Innokkaat apurit kun haluaa olla kaikessa mukana. Oman lisänsä toi vielä koira, jonka kyljet ja häntä oli välillä aivan Virtasen aineissa.


Toinen maalauskerta menikin jo helposti. Huomasin ihastelevani mökkiä koko ajan, se oli aivan kuin uusi! Unholasta tuli Black pearl 🤍 Ja miten hyvä fiilis tulee aina, kun ison urakan jälkeen voi laittaa sisusteita paikalleen. Lyhty löysi paikkansa, samoin nuo hirven sarvet. Sarvet olen löytänyt rippileiriltäni Lapista ja siitä asti ne ovat kulkeneet seinältä toiselle.


Seuraavaksi aloitamme rappusten ja terassin käsittelyn. Samalla sävyllä tehdään nuo käsikaiteet ja ovet. Katsotaan ehditäänkö pinnoittaa nuo tukipilaritkin ennen talvea. Nyt ne ovat mustaan mökkiin niin vaaleat. 

Heinäkuu jo puolivälissä, mutta hyvin tässä ehtii ennenkuin lomat loppuu. Kiitollisin mielin mun urakkaporukalle, ilman teitä tämä olisi vieläkin tekemättä. 




Kommentit

Suositut tekstit