Sammalkatolle hyvästit!

Mökin huopakatolle oli pesiytynyt sammalta. Ensimmäisellä kerralla sitä yritettiin poistaa hankaamalla ja teknisesti, mutta aivan turha toivo. Sammal oli niin tiukkaan kiinni, että epätoivo iski ennenkuin ensimmäinen lape oli edes puoliksi putsattu.

Hiki virtasi ja sammal pysyi kiinni. Vannoin kaatavani mökin ympäriltä joka ikisen puun, jos ne mahdollistivat sammalen lisääntymisen katolla. Lopulta totesin tekeväni hullun hommaa. Joko välineet olivat väärät tai sitten tekniikka. Tai mahdollisesti molemmat.


Mökki sijaitsee aika korkean kallion päällä ja välillä hiukan hirvitti. Sammal oli tiukkaan kiinni ja korkeuksissa keikkuminen ja sammalen hinkkaaminen ei tuntunut hyvältä saati edes turvalliselta. Oli pakko olla joku helpompikin keino sammaleen poistoon.

Otin Googlen avuksi ja löysin nopeasti vinkit ruokasoodan käytöstä. Ilta meni aiheeseen perehtyessä ja kokemukset olivat ylistäviä. Plussana mainittakoon, että se oli myös edullinen vaihtoehto kokeilla sekä luonnolle ystävällinen. 

Seuraavana päivänä Puuilosta tarttui mukaan 10 litraa puhallussoodaa. Kummallekin lappeelle levitettiin 5 litraa. Seuraavaksi piti vain odottaa ja antaa soodan tehdä tehtävänsä.

Ja toden totta, sammal muuttui vihreästä ruskeaksi parissa viikossa! Kuvissa sama lape kahden viikon erolla (ensimmäinen ja toinen kuva). Tiivis ja napakka sammal oli muuttunut höttöiseksi ja kuolleeksi. Jes!

 



Kolmannessa kuvassa toinen lape hinkkaamisen jälkeen, ennen soodaa.

Seuraavana vuorossa on kiivetä jälleen katolle ja katsoa lähtisikö ruskea sammal jo helpommin irti. Jos katon saa vihdoin puhtaaksi, laitan harjalle kuparinauhaa. 

Olisiko muita hyviä vinkkejä huopakaton ylläpitoon?

Kommentit

Suositut tekstit